НЧ "Пробуда 1958"

„БАБА МАРТА БЪРЗАЛА, МАРТЕНИЧКИ ВЪРЗАЛА!”

За поредна година Читалище „Пробуда” спази древните традиции, запазени от стари времена и зарадва шуменските деца и младежи с мартенички за здраве и късмет. Баба Марта им предаде посланията за добро и сполука, в които са вярвали древните българи.

Първи в инициативата се включиха потребителите на социални услуги от Център за специални образователни потребности в Шумен. Те изработиха мартенички и организираха изложба-базар във фоайето на Радио Шумен, а Баба Марта ги благослови за здраве и сполука.

Последва инициативата „Подари мартеничка, направи добро!” в етнографски работилнички с учениците от 1-ви А клас на III-то ОУ „Димитър Благоев” и 1-ви Б клас на СУ „Панайот Волов”. С помощта на Баба Марта те изработиха мартенички и вложиха в тях добротата си.

В първомартенския ден, любимата на всички деца баба ги върза на ръчичките на малчуганите в детско отделение на шуменската болница.

Голяма мартеница краси входната врата на детското отделение, изработена от децата от НЧ „Васил Левски-1924”, с. Върбяне, общ. Каспичан.

В празничния първомартенски ден, най-малките, дечицата от ДГ „Братя Грим” и ДГ „Смехорани” посрещнаха магичната Баба Марта. Като в приказка, те бяха част от истински спектакъл. Слушаха в захлас легенди и преданията, останали от векове тук, по българските земи за силата на българския корен. Останаха впечатлени от разказите за магията на белия и червения конец.

Посланията на мартеницата достигнаха и до децата и младежите от  Цнстдму ”Слънчево детство” в Шумен. Мартенички,  изработени от децата от двете шуменски училища и читалището в с. Върбяне, получиха потребителите на социални услуги. Мартенички, благословени за здраве и късмет.

Уроците са поука и мъдрост, и вечност!

Знанието е памет!

Екипът на читалище „Пробуда”, Шумен благодари на всички партньори!

Желае сполука и щастливи дни на приятели, симпатизанти, партньори и самодейци!