НЧ "Пробуда 1958"

Богат творчески септември за самодейците на шуменското читалище „Пробуда“ по проект на Национален фонд “Култура”

Снимки: НЧ “Пробуда-1959” град Шумен
С представяне на Музикално-танцова композиция „Магията на Еньовден“ на Фолклорен фестивал „Шумла“ в есенния 23 септември в гр. Шумен, НЧ „Пробуда-1958“ приключи сценичните изяви в рамките на периода по проект „С изкуството ръка за ръка“. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ Национален фонд „Култура” по програма „ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ В ОБЛАСТТА НА ЛЮБИТЕЛСКОТО ТВОРЧЕСТВО“, 2022
Под вещото ръководство на Веселина Дечева – хореограф, Русанка Андонова – вокален педагог и Мая Господинова – ръководител на проекта и изследовател на старото местно население, децата и младежите от читалището сътвориха на сцената една истинска приказка по Еньовден.

 

За пореден път красотата, настроението и младежкото веселие впечатлиха присъстващите, а изпълнителите получиха поздравления от приятели, граждани и гости на Шумен. Екипът по проекта е удовлетворен, защото след емоционалното и въздействащо изпълнение, представено за пръв път пред шуменска публика, поканите за участие в други фолклорни събития в региона не закъсняха, което дава увереност на читалищния екип за устойчивост на творческите продукти.

Септемврийският месец се оказа богат на сценични изяви по проекта. В категория малки населени места на 02.09.2023 г. културната институция представена от Клуб за обреди, обичаи и хора „Слънце“ и Формация „Слънчевите баби“ участва в Национален фолклорен събор “Фисекът пее”. Събитието се организира от НЧ „Развитие-1906“ – с. Буховци, общ. Търговище. С Композицията „С ритъма на Добруджа“ самодейците завоюваха първо място и златен медал.

 

На 06.09.2023 колективите бяха поканени и със сценичната композиция се включиха в реализиране на Танцов спектакъл „Легендата“ в с. Кочово, като част от официалните чествания на Празника на Съединението на община Велики Преслав, с организатор НЧ “Съединение-1905” в селото.

„За пръв път фолклорните колективи участват в събития в двете малки населени места. Ръководството на шуменския културен дом е удовлетворено от новосъздадените партньорства с двете читалища, които партньорства имат бъдеще.“, сподели за shumenonline.bg д-р Мая Господинова – ръководител на проекта.

И за да достигне информацията за дейностите по проекта и подкрепата на Национален фонд “Култура” до повече публики, на всички събития самодейците раздаваха флаери и разяснявахме на зрители и участници.

shumenonline.bg