НЧ "Пробуда 1958"

Будителите днес

И днес не можем да не си зададем въпроса какъв е образът на българския будител, каква е неговата роля, кой е той..?
Съвременни будители има и те са навсякъде около нас. Със своите дела докосват умовете и сърцата ни, дават ни пример колко е важно знанието, карат ни да продължаваме да се учим, да се чувстваме силни и окрилени, мотивират ни да не се отказваме, разпространяват и подкрепят българската култура и образование.
Кои са будителите днес, за какво ни будят и за какво още не сме се събудили? На тази тема разговаряхме с Мая Господинова, секретар на шуменското читалище „Пробуда“, която на днешния празничен ден празнува и своя рожден ден.
„Да имаш будна съвест, да имаш будна мисъл, да се образоваш, да четеш – това е будителството за мен. Днес ние оценяваме будителите преди години, а кои са днешните будители, мисля, че това ще определят поколенията след нас. Днес будители вече са и родителите, защото те поемат част от ролята и на учителите. Получава се една среда между учител и родител и всъщност този екип трябва да изведе децата напред, в доста по-трудната среда, която има сега, спрямо предните две години. Не са ли хората на знанието тези, които съхраняват знанието, и които търсят всички възможни начини то да стигне до възможно най-много хора. Нима лекарите, спасявайки човешки животи, не са будители. Нима момчето, което цепи дърва на възрастни хора не е будител“, коментира Господинова.
„Какво значи будителя? Нима будител не е онзи родител, който дава основата на детето от момента, в който то се роди. И будител ли е този родител, който го подготвя до ниво първи клас, чрез собствените си устои. Моето разбиране е, че будител е всеки, който е здраво стъпил на краката си. Който се чувства истински българин родолюбец и, който не само говори за онези, които днес наричаме будители, а осъзнава новото време и подготвя детето си да бъда адаптивно за новите условия. В работата си общувам с много деца. Деца, които са с много здрави български устои, те питата, те знаят, те сами разказват много неща.
За мен думата будителство означава непримиримост от една страна, човек да се адаптира към условията, към които живее, но в никакъв случай да не се примирява. Да върви напред осъзнато, носейки в себе си едни много здрави устои, които е имало някога в българското семейство. За мен семейството е онова, което дава устойчивостта на човек. Факт е, че сме европейци и приемаме други норми на стандарти и живот, но да се обезличим не мисля, че това е пътя на България. И както казва академик Георги Марков „ще се претопим ли в котела на европеизацията?“ И аз питам ще се претопим ли, ще бъдем ли европейци без да бъдем българи?“, допълва тя.
Според нея човек трябва първо да се събуди към себе си.
„Имам предвид да разберем, че не трябва да се страхуваме да се примиряваме и че не можем да бъдем единаци. Ние трябва да създадем истинско гражданско общество, нещо което в България не се случва. В България всеки живее сам за себе си. Трябва да се поддържа интелектуалното ниво на нацията. Вървят поколения след нас, които как и доколко те са осъзнати българи. Преди децата ни да са европейци, те трябва да са осъзнати българи“, каза още Господинова.
Като секретар на читалище „Пробуда“ Мая Господинова е изнесла десетки уроци по родолюбие пред шуменските деца. По нейна идея в Шумен се проведоха конкурсите „Аз рецитирам българска възрожденска поезия“ и фотоконкурса „Моят възрожденски Шумен в снимки“.
shumenonline.bg