НЧ "Пробуда 1958"

Дарители украсяват коледна елха

Сдружение „Алдора” и ППМГ „Нанчо Попович” ще посрещнат Деня на дарителя с нови инициативи. Младите хора по традиция ще поднесат цветя пред паметника на техния патрон Нанчо Попович – най-известния шуменски дарител.

Своите почести към дарителите ще поднесат и представители на читалища, на бизнеса, учители, граждани. Този ден е избран за представяне на проекта на сдружение „АлДоРа” „ДАР” /Добротворчески акции за развитие”/. Младите хора ще полагат доброволчески труд в обществени организации, който ще се остойностява чрез дарени от бизнеса финансови средства. Доброволците ще могат да дарят получените за своя труд средства на избрана от всеки от тях общностна кауза.

За събитията, бележещи началото на проекта, е избрано и символно място. Зоната между паметника на Нанчо Попович – най-известния шуменски дарител от Възраждането, Църквата „Св. Възнесение Господне”, където са тленните останки на Н. Попович и къща-музей „Панчо Владигеров”, която съхранява много дарения от ХХ век и днешни времена, е обявена за Дар – зона.

Дарители ще украсят ДАР – елха, която да зарадва децата от дом „Детелина”, включително и децата – мигранти, които ще посрещнат там идващите празници.

През целия 6-ти декември това пространство ще бъде място за доброволчество, дарителство, почит и благодарност.

В двора на къщата „Панчо Владигеров” ще звучат завещания и писма на известни български дарители: Нанчо Попович, Петър Кермекчиев, Димитър Хадживасилев, Димитър Петров – Ковач, Димитър Икономов, Димитър Ценов, Гица Георгиев, братя Мосинови, Ангел Попов, Д-р Марин Русев, Йорданка Филаретова, Кирил Аврамов.

Деца от Фолклорна група „Перуника” към читалище „Пробуда” ще дойдат да се похвалят с изработени от тях коледни картички, които са решили да подарят на своите приятели  в ЦНСТДМУ.

Някои от младите доброволци от ТС „Танцувай с мен” ще си направят фото-сесия край Андрейковото училище – сградата, дарена от  Андрей Ранков за издръжка на  първото класно девическо училище в България.

Добротворците от ППМГ „Нанчо Попович” ще представят свои доброволчески дейности,  а за медиите са подготвили информационен пакет „Дарителство в Шумен”. Младите хора призовават свои връстници да се включат в проекта ДАР като доброволци – добротворци. Младежите от ППМГ – първи доброволци и вдъхновители на проекта, вече са подготвили свой сайт ДАР /младите/, където представят себе си и своите умения и който е достъпен на https://darzone.net/

Проект „ДАР” /Добротворчески акции за развитие/ на Сдружение с нестопанска цел „Алтернативи, доброволчество, развитие” /АлДоРа/ се реализира  по Програма „Развитие на дарителството на местно ниво“ на Платформа АГОРА с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Проектът цели да популяризира и възроди дарителството чрез работа с младите хора, граждански организации и бизнес.

shumenonline.bg