НЧ "Пробуда 1958"

Десетки шуменци дариха за украинските бежанци в Смядово

Десетки шуменци се отзоваха на призива за помощ и дариха хранителни продукти за избягалите от войната в Украйна, които община Смядово подслони. „Отзоваха се много хора, кой с каквото може. Една възрастна жена се беше натоварила с раница и дойде пеш от другия край на града, за да ги донесе“. Това каза за shumenonline.bg Мая Господинова, секретар на НЧ „Пробуда“ в Шумен, което през почивните дни се преобрази в пункт за набиране на хранителни продукти и др. помощи.

В новоремонтираната сграда на бившата ясла в Смядово бяха настанени 30 украински граждани. 14 деца от тях деца, най-малкото на шест месеца. Заедно с тях от войната успял да се спаси и бесарабският българин Васил. Не го мобилизирали защото бил многодетен. Преди руската инвазия работел като началник на НАП-а в Измаил. В Украйна останали родителите му, за които не спира да мисли.

„У дома си е по-хубаво, но може би няма да се върнал повече в Украйна. Тази агресия се е готвела в продължение на години“, сподели Васил.

„Сами си перат и готвят, отказаха ние да им готвим. Толкова са работливи, дори попитаха дали може да обработват двора“, разказа кметицата на Смядово Иванка Петрова.

На призива на кметицата се отзовали „Фикосота“, осигурявайки им две нови готварски печки и пералня машина.

Община Смядово се готви да приеме още бежанци от Украйна. За изхранването им се събират пакетирани хранителни продукти в срок на годност – брашно, боб, захар, макаронени изделия, консерви, лютеница, сладка, компоти, картофи и др. Продуктите могат да се доставят в сградата на общинска администрация Смядово и в сградата на БЧК Шумен.

Събират се и средства по сметката на Община Смядово
IBAN : BG81STSA93008497639400
BIC : STSABGSF
вид плащане : 445100
Банка ДСК Шумен

shumenonline.bg