НЧ "Пробуда 1958"

По проект на Национален фонд “Култура” – “ЕНЬОВСКА МАГИЯ” В С. ЕНЕВО

Истинска магия по Еньовден пресъздадоха самодейците от Читалище Пробуда Шумен на Фолклорен събор “Еньовски ритми 2023” в с. Енево, община Нови пазар. Те представиха за пръв път Музикално-танцова композиция “Магията на Еньовден”, подготвена по проект “С изкуството ръка за ръка”.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” https://ncf.bg/bg  по програма „ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ В ОБЛАСТТА НА ЛЮБИТЕЛСКОТО ТВОРЧЕСТВО”, 2022.

Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria

Пъстрота от ритъм, багри, младост и красота завладя публиката.

Композицията е новата творческа програма за 2023 година на Детска фолклорна група “Перуника”, Младежки танцов състав “Танцувай с мен” и приятели – потребители на социални услуги от Цнстдму “Слънчево детство”, гр. Шумен.

Младите хора от социалната институция от години са партньори на читалището. Чрез настоящия проект те за пръв път участват съвместно с читалищните самодейци на фестивал.

 

Обредните елементи на един от най-митичните дни от българския традиционен календар оживяха в песен, танц и ритуал.

 

 

 

Участниците раздадоха флайери и с вдъхновение запознаха публиката със съдържанието на дейностите по проекта. Те поканиха присъстващи да се включат в читалищните колективи.

Участието на творческите колективи на Фолклорен събор “Еньовски ритми” в с. Енево е първо по проект „С изкуството ръка за ръка”.

Предстои представяне на програмата на още шест фолклорни събития в страната.