НЧ "Пробуда 1958"

Мартенски празник на добротворството и приятелството

Празник на добротворството сътвориха днес децата от читалище „Пробуда” за потребителите от ЦНСТДМУ „Слънчево детство” в Шумен. В първомартенския ден те изненадаха потребителите на социалната институция с мартенички, които сами бяха изработили. Поднесоха им и картичка с пожелания за здраве, благополучие и усмивки. С инициативата, младите самодейци от читалището отново отвориха сърцата си и се включиха в дейностите по проект „ДАР” /Добротворчески акции за развитие”/ на СНЦ „Алдора” в Шумен.

А Баба Марта, в лицето на Златина Петрова от Патриотичен клуб „Род и Родина” разговаря с младите хора за паметта, за знанието, за традициите, за вярата на стародавните българи, за посланията и символите, за МИРА.

По традиция всяка година културната институция отбелязва първия празник на събуждащата се пролет със свои приятели с инициативата „Баба Марта бързала, мартенички вързала”. Най-рано през деня добрата старица посрещнаха и малчуганите от ДГ „Братя Грим”. По-късно тя  благослови за здраве и късмет, и учениците от I – ви „А” и „Б” клас на IX – то ОУ „Панайот Волов” в кв. Дивдядово. Всички докосна с благословената прежда в бяло и червено и им предаде вярата на старите българи в доброто. Разказа им и легендата за мартеничката, за онези стародавни традиции, останали от столетия навред по земите, където и днес живеят българи! Пожела им здраве, радост, мир и благоденствие! А малчуганите се бяха подготвили с песнички и стихчета.

„За нас, читалищния екип е истинска радост, когато виждаме любопитството към нови знания и радосттта в очите на децата и младежите! А знанието за белия и черния цвят са надживели векове, изминали са дълъг път и от нас зависи, ще преминат ли през трънливите друмища на бъдещето!!!!” споделиха за shumenonline.bg от екипа на читалището

Читалище, училище, социален дом и детска града рамо до рамо в съхранение на българската памет и с поглед към бъдещето.

shumenonline.bg