НЧ "Пробуда 1958"

По проект на Национален фонд “Култура” – Младежко веселие на Пролетния събор в Смядово

Много красота и веселие внесоха младите певци и танцьори към Читалище Пробуда Шумен на Общински пролетен събор на народното творчество “Да запеем заедно” Смядово 2023.

 

 

Даровитите деца пресъздадоха в песен, танц и обредност традициите по Еньовден. Митичен и магичен, и днес тайнството на деня на равноденствието вълнува и стари, и млади.

Участието е второ по проект “С изкуството ръка за ръка”. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма „ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ В ОБЛАСТТА НА ЛЮБИТЕЛСКОТО ТВОРЧЕСТВО”, 2022.

Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria

 

Младежите от Младежки танцов състав “Танцувай с мен”, децата от Детска фолклорна група “Перуника” и приятели – потребители на социални услуги от Цнстдму “Слънчево детство”, Шумен развълнуваха многобройната публика на събора, представяйки музикално-танцова композиция “Магията на Еньовден”.

Творческата композиция бе представена и пред украински бежанци, които живеят в гр. Смядово вече повече от година. Впечатлени останаха и гостуващите състави от Украйна, Македония и Румъния.

 

Сред 25 участници в събора, организаторите избраха за финал на събитието младостта и веселието, представени от самодейците на НЧ “Пробуда-1958”, Шумен.