НЧ "Пробуда 1958"

Много награди и отличия за талантливите деца на НЧ „Пробуда – 1958”

С истинска коледна приказка завършиха годината талантливите деца на шуменското читалище „Пробуда – 1958“. Независимо от епидемичната обстановка в страната, онлайн участията на детските творчески формации към читалище се увенчаха с успех. В последните месеци на годината малките перуники от ДФГ „Перуника” завоюваха призови места и награди от няколко национални и международни онлайн фестивали и конкурси.

През ноември малките перуники от ДФГ „Перуника” бяха отличени с първа награда и плакет в Онлайн фестивал на тиквата, Тетово – 2021. Последваха два много силни фестивала. В Международен онлайн фестивал „Орфей” – Италия, в изключително силна конкуренция на участници от България и чужбина, Севги Шефика Реджеб завоюва трета награда и бронзов медал в Раздел „Народно пеене”, възрастова група 8 – 10 г., а г – жа Русанка Андонова, вокален педагог на групата, получи заслужено признание „GRANDE MAESTO”.

„Голяма е радостта на читалищния екип. И при трудни услови, няма невъзможни неща. Всичко това е благодарение на добрата творческа атмосфера, екипната работа, желанието и труда на децата и младежите. Не на последно място, всеотдайността на родителите”, сподели за shumenonline.bg д-р Мая Господинова – секретар на читалището.

В ОНЛАЙН ФЕСТИВАЛ E-fest, втори кръг: Доника Шикова грабна най-високото отличие: 1 място – грамота, златен медал и компакт диск на Елица Тодорова „С ритъм и любов“, а Александър Абрашев и Севги Реджеб – Грамоти за отлично представяне.

Първата награда от Конкурс за талантливи деца „Коледни звездици“ – 2021, организиран от Читалище „Пенчо Славейков – 1983“ и общ. Бургас, в Раздел: „Индивидуално изпълнение на стихотворение“ е за Александър Абрашев. Александър впечатли журито в конкурсната програма с коледарско наричане от шуменския край.

Последва и Грамота за отлично представяне на Севги Реджеб от VII НАЦИОНАЛЕН ОНЛАЙН КОНКУРС ЗА ВОКАЛНО И ТАНЦОВО ИЗКУСТВО “ЗВЕЗДЕН СБЛЪСЪК” – гр. Велико Търново. В Раздел: вокално изкуство, номинация фолклор.

В коледната нощ даровитите деца получиха своите най-големи признания: Втора награда и сребърен медал за Коледарската група и трета награда и бронзов медал за Габриела Руменова от Онлайн конкурс „С песен на Коледа” – гр. Славяново, общ. Плевен. Малко по-късно в празничната нощ Севги Реджеб  бе възнаградена отново за упоритостта и труда си – трета награда от Втори национален конкурс за детско творчество „Коледна звезда“ – Тутракан.

В конкурса бе отличено и читалище „Пробуда – 1958“ с Поощрителна награда в Категория: „Моята новогодишна/коледна картичка или рисунка” – раздел: групови участия, благодарение на ръчно изработените картички и украси от децата и младежите от читалищните формации.

Самодейците от ДФГ „Перуника” и ТС „Танцувай с мен” се включиха със свои коледни украси и в Коледен онлайн конкурс, организиран от НЧ „Развитие“ – Преслав. Рая Стоянова от ТС „Танцувай с мен“ – бивша възпитанчка на III – то ОУ „Димитър Благоев” е носител на втора награда в категория „Ръчно изработена украса за елха“.

Децата и младежите от творческите колективи очакват с нетърпение резултатите  и от Националния фестивал – Онлайн формат „ОТ ИГНАЖДЕН ДО КОЛЕДА – ТРАДИЦИИ И СЪВРЕМЕННОСТ‘‘-, организиран от НЧ „Пробуда- 1927‘‘ с. Горно Ботево, общ. Стара Загора и от Седмото издание на Фестивал за изкуство, занаяти и фолклор „КОЛЕДНА ПРИКАЗКА“, който е част от цикъла фестивали „РАЗПИЛЕНИ БИСЕРИ“.

В рамките само на два месеца, подготвяйки дистанционно нови програми, които да отговорят на условията на конкурсните регламенти,  даровитите деца и младежи си сътвориха истински коледни празници. Под вещото ръководство на г-жа Русанка Андонова, г-жа Веселина Дечева и д-р Мая Господинова те създадоха радост за семействата си и читалищния колектив.

shumenonline.bg