НЧ "Пробуда 1958"

Нарисувай приказка

Публикувано от  Дежурен редактор в  05.04.2023

Категории

Снимки: shumenonline.bg

За тринадесета поредна година Шуменското читалище „Пробуда” обявява Конкурс за рисунка „Българската народна приказка в картина”. Конкурсът е събитие, наложило се в културния календар на гр. Шумен. Организира се от НЧ „Пробуда – 1958” с подкрепата на Община Шумен.

Замислен в началото като общински, конкурсът придоби популярност в страната и сред децата от българските общности в чужбина.

Събитието има за цел да провокира децата да четат българки народни приказки, да търсят поуката, да разграничат доброто от злото и да пресъздадат в картина своите мисли и усещания.

„Връщайки се назад във времето, столетия приказката е забавлявала и приспивала вечер децата. Пропътувала пътя на вечността, поколения след поколения са черпили мъдрост, опит и знание от нея. За поредна година ние, екипът на читалище „Пробуда”, Шумен провокираме децата да обърнат поглед към света на приказките.”, сподели за shumenonline.bg д-р Мая Господинова, читалищен секретар.

В конкурса могат да участват деца и младежи от детски градини, училища, читалища, школи, потребители на социални услуги и др., разделени в следните категории:

Първа група – детски градини;

Втора група – начална степен на образование;

Трета група – прогимназиална степен на образование;

Четвърта група – гимназиална степен на образование.

Важно условие е, рисунките да бъдат във формат на творбата най-малко А 3, без ограничения за техники и рисувателни пособия. Задължително да разказват българска народна приказка и да не са представяни на други конкурси.

Необходимо е на гърба на всяка конкурсна творба да са написани:

– трите имена на участника;

– възрастта;

– учебния клас или името на групата в детската градина;

– учебното заведение или друга институция, която представлява, или индивидуално участие;

– телефон за контакт;

– и наименование на приказката.

Срокът за предаване на конкурсните материали е до 10 май 2022 г. във времевия период от 9:30 до 13:30 ч. на място: гр. Шумен в сградата на НЧ „Пробуда – 1958”, ул. „Ген. Скобелев” № 33 или по спедиторска фирма.

За българските участници от чужбина рисунките ще се приемат онлайн

на e – mail: konkurs_probudash@abv.bg

Резултатите ще бъдат обявени на 01.06.2023 г. на фейсбук страницата: Читалище Пробуда Шумен.

Наградените творби ще бъдат представени чрез мултимедиен продукт на фейсбук страницата на читалището.: Читалище Пробуда Шумен.

Лауреатите от конкурса ще бъдат уведомени допълнително след оценяване от компетентно жури.

За участниците от страната и чужбина, наградите ще бъдат изпращани на посочен от тях адрес в България в срок до 30 юни.

Статутът и регламента на конкурса са публикувани във фейсбук страницата и на сайта на читалището: НЧ „Пробуда- 1958” – https://probuda.org/, тел. за връзка: 0888891018.

shumenonline.bg