НЧ "Пробуда 1958"

Отбелязваме 20-тата годишнина от Конвенцията на Юнеско.

С урок по родолюбие „Колани, тъкани на кори – съхранената памет“ отбелязваме 20-та годишнина на Конвенцията на Юнеско. Като институция, възстановила преди години тъкането на колани на кори – този древен за България занаят и регистрирана в Националната листа „Живи човешки съкровища“, НЧ „Пробуда-1958“ – Шумен отбелязва годишнината.  В инициативата се включиха любознателните ученици от III – ти А клас на IX – то ОУ „Панайот Волов“ – кв. Дивдядово

 

и децата от II-ри А клас на III – то ОУ „Димитър Благоев“ в Шумен. Традиция е да работим с жадните за знание деца на г-жа Галина Кръстева и г-жа Красимира Велинова.

 

Г-жа Златина Петрова – председател на читалището и човекът вдъхновил преди години читалищни самодейци, да възстановят този древен за България занаят, разказа на децата за опазване на нематериалното културно наследство и значението му за съхраняване на историческата памет на народа ни. Децата научиха за колана, като част от облеклото на древната българка, за начините на тъка̀не и красотата на женската носия.

Възпитаниците на г- Велинова подредиха и пъзел с текст: „От нож пази, болни цери, късмет в дома носи!“.