НЧ "Пробуда 1958"

ПОЧЕТНО ОТЛИЧИЕ – “ЗЛАТНА ЛИРА НА ОРФЕЙ”, Пловдив 2024

Последната задачка, която си постави екипа на НЧ “Пробуда-1958”, Шумен през 2023 г. е изпълнена.

Безкрайно се вълнуваме, че труда на екипа, работил по подготовката и заснемането на видеофилм “Традиции по Еньовден” е оценен. Трудът на ръководителите и децата от Детска фолклорна група “Перуника”, Младежки танцов състав “Танцувай с мен” и нашите приятели от Цнстдму “Слънчево детство” в Шумен е оценен с най-голямата награда – диплом за присъдена “Златна лира на Орфей” на Международния конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство “Орфееви таланти” – Пловдив, 2024.

Конкурсът е за преподаватели и се организира ежегодно от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев”, Пловдив и Български национален младежки фолклорен съюз.

За трета поредна година участваме в раздел: “Видеоконкурс”, Направление: “Децата и фолклора”.

След поощрителната награда, която спечелихме през 2020 г. с материала “Традиции по Коледа”, през 2022 г. последва “Сребърна лира на Орфей” за “Лазаровден – традиции и обичаи”, а през настоящата година голямата ни цел беше “Златна лира”, и това се случи.

За нас, читалищния колектив това е най-големият успех, защото за пореден път се убеждаваме, че екипната работа носи и най-добрите резултати.

Конкурсният материал е подготвен и заснет, като Урок по родолюбие и е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма “ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ В ОБЛАСТТА НА ЛЮБИТЕЛСКОТО ТВОРЧЕСТВО”, 2022.

В периода на проекта, урока представихме пред деца и младежи от 7 партньорски институции. Убедени сме, че работим в правилната посока, защото предавайки знанието за старинните обичаи, както на младите читалищни самодейци, така и на още много млади хора, вкл. и на дечицата от Българско неделно училище “Христо Ботев” в градовете Торент и Алзира в Испания, ние оставяме у тях трайно усещане за памет и корен.

Пред нас е поредното предизвикателство…. – “А СЕГА, НАКЪДЕ?????”