НЧ "Пробуда 1958"

Талантливи деца разказаха в картини български народни приказки

За дванадесета поредна година шуменското читалище „Пробуда – 1958”,  предизвика децата и младежите към мъдростта и поуките, съхранени в българските народни приказки. Конкурсът за рисунка с международно участие „Българската народна приказка в картина” се наложи в културния календар на град Шумен. Младите художници представиха в рисунки своите мисли и усещания, провокирани от мъдростта на народа ни, съхранен и до днес в приказките.  И през настоящата година събитието е подкрепено от Община Шумен.

В конкурсната програма се състезаваха 154 творби на деца и младежи от страната, и българските училища в чужбина, разпределени в 4 възрастови категории. Жури с председател Валентин Кулев – шуменски художник, доцент по изкуствознание и членове: Недялка Митич – художник и учител по рисуване, и Пламена Николова – библиотекар в РБ „Стилиян Чилингиров”, класира младите художници.

Конкурсът бе предхождан от знаковите за културната институция Уроци по родолюбие „Вълшебството на българските народни приказки”. Членове на читалището четяха и разказваха на деца и подрастващи от шуменските детски градини и училища приказките, останали от стари времена. Говориха за поуките и вярванията на старите българи в доброто.

И през настоящата година организаторите предвиждат изработка на видеофилм с наградените конкурсни рисунки.

shumenonline.bg