НЧ "Пробуда 1958"

„Традиции по Еньовден“ разкриха тайнствата на магичния празник

Категории 
Еньовден е един от най-интересните празници в българската обредна система. Със своята тайнственост и днес той впечатлява с богатство и последователност на ритуални практики. В дните около магичният празник, колективът на НЧ „Пробуда-1958“ в Шумен изненада деца и младежи от партньорски институции с нов творчески продукт: Урок по родолюбие „Традиции по Еньовден“.
Снимка: деца от ДГ „Братя Грим“
Урокът е подготвен като филм, в онлайн вариант и е продължение на утвърдените в годините уроци по родолюбие, които развива, като дейност шуменското читалище. По време на Covid ограниченията читалищният колектив премина от присъствени в онлайн формати на провеждане на уроците. След филмиране на „Искри от истинското – Левски“ – 2020 г., „Традиции по Коледа“ – 2021 г. и „Лазаровден – традиции и обредност“ – 2022, през настоящата 2023 г. екипът на културната институция заложи на посланията, които носи денят на лятното слънцестоене  Еньовден.
Снимка: деца от НЧ „Васил Левски – 1895“ с. Енево
Урокът по родолюбие „Традиции по Еньовден“, представен чрез онлайн вариант – филм е по  проект „С изкуството ръка за ръка”.
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”  по „ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ В ОБЛАСТТА НА ЛЮБИТЕЛСКОТО ТВОРЧЕСТВО”, 2022.
Филмът е заснет с участието на деца и младежи от Детска фолклорна група „Перуника“ с вокален педагог Русанка Андонова и Младежки танцов състав „Танцувай с мен“ с ръководител Веселина Дечева. В заснемането участват и младежи – потребители на социални услуги от Цнстдму „Слънчево детство“ гр. Шумен, които са и партньори по проекта. Проектните дейности се реализират със съдействието на г-н Йордан Йорданов – директор на институцията, г-жа Станислава Стоянова, г-жа Марчела Маркова и г-жа Серпил Еюб.
Снимка: с младежи от Цнстдму „Слънчево детство“, Шумен
Първи в инициативата се включиха любознателните деца от група „Червената шапчица“ към Детска градина „Братя Грим“ в Шумен с учител г-жа Мариела Димитрова, след тях малките „Буратинчета“ от ДГ „Буратино“ в кв. Макак, с директор г-жа Ваня Николова и педагог г-жа Петя Петрова.
Снимка: с деца от ДГ „Буратино“, кв. Макак
Снимка: с деца от ДГ „Буратино“, кв. Макак
Деца и младежи от НЧ „Васил Левски – 1895“ с. Енево, общ. Нови пазар с читалищен секретар Валя Димитрова с вълнение изгледаха филма, направиха си венец и минаха през него за здраве.
Снимка с младежи от Цнстдму „Слънчево детство“, Шумен
С най-голямо нетърпение  очакваха филма младежите от социалната институция „Слънчево детство“. За тях интересът бе най-голямо, защото те са не само участници в урока, но и част от колективите заснели филма.
Снимка с деца от ДГ „Братя Грим“

В дните около магичния празник, подрастващите и младежите се върнаха към живота на предците ни. Научиха за поверията и ритуалите, пресъздадени от читалищните самодейци в реална среда. Научиха за магичната сила на слънцето, за лековитата сила на водата, за силните лечебни свойства на билките на Еньовден, за „мълчаната вода“ и за още много обредни практики в един от най-интересните дни от годината.

„Екипът по проекта е убеден, че филмирането на отделни празници от българската обредна система дава възможност знанието за живота на старите българи да достигне до много повече деца и младежи, както от Шумен, така и от партньорски институции в страната и български неделни училища в чужбина“, сподели за shumenonline.bg ръководителят на проекта Мая Господинова.

shumenonline.bg