НЧ "Пробуда 1958"

Урок по родолюбие “Традиции по Еньовден” по проект на Национален фонд “Култура”

Партньорските инициативи по проект „С изкуството ръка за ръка” не спират. В Урок по родолюбие “Традиции по Еньовден” се включиха и деветокласниците от СУ „Васил Левски” в гр. Нови пазар. Урокът е част от „Европейските дни на наследството”, които се провеждат ежегодно през месец септември от 1985 година от Читалище „Христо Ботев“ в града.

Секретар-библиотекарят на новопазарското читалище Наталия Неделчева запозна учениците със символиката и вярванията на този древен празник, останали от стари времена, с ритуалната обредност и магичните елементи. Учениците изгледаха филма, заснет по проект „С изкуството ръка за ръка” на НЧ „Пробуда-1958“ с участието на деца и младежи от Детска фолклорна група “Перуника” и Младежки танцов състав “Танцувай с мен” в партньорство с младежи – потребители на социални услуги от Цнстдму “Слънчево детство” – гр. Шумен.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”

Национален фонд „Култура”

по програма „ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ В ОБЛАСТТА НА ЛЮБИТЕЛСКОТО ТВОРЧЕСТВО”, 2022.

Две читалища и едно училище с една обща цел: Да съхраним знанието за живота на старите българи.

За нас, читалищния екип е от съществено значение, че дейностите по настоящия проект ни създадоха порените нови партньорства, а знанието достига до все повече деца и младежи.