НЧ "Пробуда 1958"

Успехи и отличия за самодейците от читалище „Пробуда“

Категории 
XV Национален събор на читалищата – Бяла, 2023 донесе поредни успехи за самодейците от творческите формации към НЧ „Пробуда-1958“, гр. Шумен. Всички заедно за пръв път на голяма сцена –  деца, младежи, по-големи самодейци и хора в пенсионна възраст представиха творчески програми 2023.
Новите програми и участието в събора са по проект „С изкуството ръка за ръка“. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.
На 24 юни, на Еньовден – в деня на лятното слънцестоене, на брега на морето, еньовски песни и танци завладяха публиката в изпълнение на децата и младежите от Детска фолклорна група „Перуника“ и Младежки танцов състав „Танцувай с мен“  към читалището, в партньорство с потребители на социални услуги от Цнстдму „Слънчево детство“, гр. Шумен.
Музикално-танцова композиция „Магията на Еньовден“ пренесе публиката към стародавните български традиции в един от най-магичните празници от българската обредна система. Звучни песни и младежка пъстрота от танци разказваха в последователност ритуалите и вярванията на старите българи.
С Танцова композиция „С ритъма на Добруджа“ самодейците от Клуб за обреди, обичаи и хора „Слънце“ и Формация „Слънчевите баби“ представиха местния фолклор от Североизточна България.
Самодейците от Читалище Пробуда Шумен изпълниха площада и сцената със зареждащи празнични емоции и заслужено получиха плакета на събора и Поздравителен адрес от инж. Пеньо Ненова – кмета на Община Бяла.
Отличия за всеки колектив – златен медал и диплом получиха – Детска фолклорна група „Перуника“ с ръководител Русанка Андонова;  Младежки Танцов състав „Танцувай с мен“, Клуб за обреди, обичаи и хора „Слънце“ и Формация „Слънчевите баби“ с ръководител Веселина Дечева.
Трудът на младежите – потребители на социални услуги от Цнстдму „Слънчево детство“, Шумен с ръководители Станислава Стоянова и Марчела Маркова също бе възнаграден с диплом и златен медал, защото те, младите хора днес са част от читалищните колективи.
В стремеж да запознаят останалите читалищни деятели от страната, присъстващи на събора, младежите – самодейци раздаваха флаери с текстове за проекта към Национален фонд „Култура“ и за възможностите, които Фонда предоставя за развитието на читалищата.