НЧ "Пробуда 1958"

Читалище „Пробуда“ пресъздаде магията на Еньовден

Публикувано от  Дежурен редактор в  09.05.2023 Категории

Истинска магия по Еньовден пресъздадоха самодейците от Читалище Пробуда Шумен на Фолклорен събор “Еньовски ритми 2023” в сeло Енево, община Нови пазар и на Общински пролетен събор на народното творчество „ДА ЗАПЕЕМ ЗАЕДНО”, Смядово 2023. На 7 юни на двете фолклорни събития, талантливите деца от НЧ „Пробуда-1958”, гр. Шумен представиха за пръв път Музикално-танцова композиция “Магията на Еньовден”, подготвена по проект “С изкуството ръка за ръка”.

Пъстрота от ритъм, багри, младост и красота завладя публиката. Сценичната програма е новата творческа програма за 2023 година на Детска фолклорна група “Перуника”, Младежки танцов състав “Танцувай с мен” и приятели – потребители на социални услуги от Цнстдму “Слънчево детство”, гр. Шумен.

Младите хора от социалната институция от години са партньори на читалището. Чрез настоящия проект те за пръв път участват на фестивали съвместно с читалищните самодейци. Д-р Мая Господинова – читалищен секретар и ръководител на проекта, сподели за shumenonline.bg, че многогодишната мечта, младежите от социалната институция да бъдат част от читалищните колективи и да се изявяват заедно на сцена с останалите вече е реалност.
Обредните елементи на един от най-митичните дни от българския традиционен календар оживяха в песен, танц и ритуал.

 

Участниците раздаваха флайери и с вдъхновение запознаха публиката със съдържанието на дейностите по проекта. Те поканиха присъстващи да се включат в читалищните колективи.

В град Смядово новата концертна програма бе представена и пред украински бежанци, които живеят в гр. Смядово вече повече от година.

 

Впечатлени останаха и гостуващите състави от Украйна, Македония и Румъния. Сред 25 участници в събора, организаторите избраха за финал на събитието младостта и веселието, представени от самодейците на НЧ “Пробуда-1958”, Шумен.

 

В един ден, с две сценични участия, НЧ „Пробуда-1958”, Шумен постави началото на представяне на новите творчески програми по проект “С изкуството ръка за ръка”.

 

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма „ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ В ОБЛАСТТА НА ЛЮБИТЕЛСКОТО ТВОРЧЕСТВО”, 2022.

Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria

shumenonline.bg