НЧ "Пробуда 1958"

Читалище „Пробуда“ Шумен с награди от НАЦИОНАЛНА ФОЛКЛОРНА СРЕЩА „АВТЕНТИЧНОСТ И СЪВРЕМИЕ“ – ПОПОВО, 2023

Категории 
Снимки: НЧ “Пробуда-1958”
Национална фолклорна среща „Автентичност и съвремие“ – Попово, 2023 е най-мащабното фолклорно събитие, пред чиято публика екипът на НЧ „Пробуда-1958“, гр. Шумен представи новата концертна програма „С ритъма на Добруджа“, с участието на Клуб за обреди, обичаи и хора „Слънце“ и формация „Слънчевите баби“.
Участието е по проект „С изкуството ръка за ръка”. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма „ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ В ОБЛАСТТА НА ЛЮБИТЕЛСКОТО ТВОРЧЕСТВО”, 2022.
В рамките на три дни – от 7 до 9 юли в град Попово си дадоха среща народни певци, танцьори, инструменталисти и носители на народна обредност от всички краища на страната. На четири сцени се изявиха 427 колектива и над 3000 участника.
На голямата сцена на това тридневно мащабно събитие, превърнало град Попово в центъра на фолклора, пред изключително критично жури в състав: доц. Д-р Бинка Добрева; народната певица Калинка Вълчева; Галя Асенова – водещ на предаването „От българско, по-българско“ по телевизия Скат; Станимир Иванов – хореограф на Представителен детско юношески танцов ансамбъл „Северняче“ и Петя Габровска – магистър културолог, творческите колективи към Читалище Пробуда Шумен завоюваха първо място, златен медал и ваучер – покана за участие във Фестивал на изкуствата „С ритъма на морето“ в Курортен комплекс „Албена“.

„Отдадеността и творческия труд на хореографа Веселина Дечева, на ръководителя на проекта Мая Господинова и всички танцьори – самодейци се увенчаха с успех! Проектът към Национален фонд „Култура“, силната конкуренция и престижното жури мотивира формациите и екипът и резултатите са видни.“, споделиха от читалището.

Отново самодейците раздадоха флаери на публиката и информираха, че подготовката на сценичната композиция и представянето и на сцена е по проект с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

shumenonline.bg