НЧ "Пробуда 1958"

Шуменското читалище „Пробуда“ приключи проект към Национален фонд „Култура“

Категории 
Снимки: shumenonline.bg
С  творческа среща НЧ „Пробуда-1958“, гр. Шумен финализира проект „С изкуството ръка за ръка“.

Проектът, спечелен на конкурсна сесия през 2022 г. е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ В ОБЛАСТТА НА ЛЮБИТЕЛСКОТО ТВОРЧЕСТВО”, 2022.

В края на периода на проекта, членовете на административния и творческия екип и представители на партньорски институции обсъдиха дейностите, споделиха впечатления, анализираха резултатите.

Д-р Мая Господинова – управляващ проекта и секретар на читалището разясни пред присъстващите важните параметри, целите, дейностите и постигнатите резултати.

Проектът финансира една творческа година на три читалищни творчески формации: Клуб за обреди, обичаи и хора̀ „Слънце“, Младежки танцов състав „Танцувай с мен“ и Детска фолклорна група „Перуника“ с участието на младежи – потребители на социални услуги от ЦНСТДМУ „Слънчево детство“ в Шумен. Сподели, че подготовката на три нови творчески продукта и представянето им пред публика са в основата на проектните дейности: Музикално-танцова композиция „Магията на Еньовден“ и Сценична композиция „С ритъма на Добруджа“ са представени на седем фолклорни културни събития в страната. Онлайн вариант – филм „Традиции по Еньовден“, подготвен с цел продължаване на Уроците по родолюбие на Патриотичен клуб „Род и Родина“ в училища, детски градини, читалища е представен пред 8 партньорски институции. Екипът по проекта отбеляза с вълнение, че часове преди финалната творческа среща, децата от две български неделни училища в Испания – в гр. Торент и гр. Алзира са изживели тайнствата на един от най-запазените и до днес традиционни празници от българската обредна система.

Значима част от събитията и мероприятията, организирани от културната институция от години е насочена към работа с изолирани групи. Мотивирани, да продължат посоката на развитие, акцент в разписаните проектни дейности е работата, както с потребители на социални услуги, така и с хора в пенсионна възраст. Членовете на читалищния екип отчетоха пред партньорите своето задоволство от постигнатите резултати, подчертавайки, че благодарение на дейностите по проекта, младите хора от социалната институция вече са придобили увереност и сами се изявяват на културни събития извън разписания проект, без подкрепата на сцена от самодейците към читалището. С нескрито задоволство отбелязаха, че в резултат на проектните дейности, към читалището е сформиран още един творчески колектив – Формация „Слънчевите баби“, и ако очакваните резултати са предвиждали включване на шест жени в пенсионна възраст във фолклорните състави, то към настоящия момент те са осемнадесет и се изявяват на сцена самостоятелно.

В периода на проекта творческите състави са представили новите културни продукти пред публики на фолклорни събития, организирани от  НЧ „Васил Левски-1895“ – с. Енево, общ. Нови пазар; НЧ „Съединение-1905“ – с. Кочово, общ. Велики Преслав; НЧ „Развитие-1906“ – с. Буховци, общ. Търговище;  Община Смядово; Община Попово; Община Шумен и НЧ „Пробуда-1928“ – гр. Бяла, общ. Варна.

   

„Традиции по Еньовден“, във вариант филм е предал посланията на магичния празник на деца и младежи, посещаващи ДГ „Буратино“ – кв. Макак, гр. Шумен; ДГ „Братя Грим“ – гр. Шумен; НЧ „Христо Ботев-1872“ – гр. Нови пазар; НЧ „Васил Левски-1895“ – с. Енево; 3 – ти „Б“ клас при III – то ОУ „Димитър Благоев“ – гр. Шумен; Цнстдму „Слънчево детство“ – гр. Шумен и Българско неделно училище „Христо Ботев“ в градовете Торент и Алзира в Испания. От читалището споделиха, че партньорските инициативи с училища, детски градини, социални домове и читалища са в основата на културния им календар години наред, а резултатите от настоящия проект са поредно доказателство за вярната посока на развитие на институцията, като вметнаха, че разписаните уроци по родолюбие по проекта са само три.

В края на събитието присъстващите изгледаха филма и си пожелаха още много бъдещи партньорски инициативи, убедени че това е правилната посока.

shumenonline.bg