НЧ "Пробуда 1958"

Шумен сведе глава пред Апостола на Свободата

Десетки шуменци се събраха днес пред паметника на Васил Левски в града, за да почетат 149 годишнината от гибелта на Апостола на българската свободата.

Честването започна с рецитал на Мая Милкова и Александър Абрашев от литературен клуб „Словото“ към Народно читалище „Пробуда-1958“. Слово за Апостола произнесе Мая Господинов, секретар на НЧ „Пробуда“.

 

„Спомням си детството, виждам себе си, стоя пред класа и рецитирам „Аз съм българче“. Сърцето ми бие бързо, изпълнена съм с гордост. С това вазово стихотворение започваше читанката в първи клас. И днес, когато препрочитам тези редове, и изтръпвам от гордост и преклонение. Преди близо 140 години патриархът на българската литература пише, че, за да си българин това е не само гордост, а дълг и патриотизъм. Колко от нас могат да се нарекат днес такива българи? Да, развяваме българското знаме, дори се увиваме с него. Колиничим в памет на загиналите за свободата, изкачваме стъпалата на Шипка, усещайки непреклонността на непримиримите българи удържали върха, но само по празници нали? Време е да бъдем достойни чеда на майка България, на всяка педя земя, по която стъпваме, всяка глътка въздух, който поемаме. Да бъдем поне малко като него, като безкрайността, която ни даде, с най-чистото усещане за подвига и най-страшната болка от смъртта. Затова бесилото му стана нашият кръст. Той увисна на него не само, за да спаси България, а да я стресне, да я събуди, със сабята и словото да й покаже мечтата, пътя и свободата“, каза в словото си Мая Господинова.

 

Да се преклонят пред паметта на Васил Левски във възпоменанието дойдоха кметът на община Шумен Любомир Христов, заместник-кметове, председателят на Общински съвет Шумен Ася Аспарухова, представители на общинската и областната администрация, общински съветници, политически, просветни, обществени организации и граждани.

 

Организатори на честването са Община Шумен и Шуменския военен гарнизон.
shumenonline.bg