НЧ "Пробуда 1958"

Юбилейно издание на Национални празници „Албена“, 2022 в Шумен

За поредна година Национални празници „Албена“ гостуват в област Шумен. Празниците са част от Културния календар на Министерството на културата. Вече 25 години поети, писатели и белетристи от Издателство „Захарий Стоянов“ популяризират българското слово, водени от издателя Иван Гранитски.

През настоящата година събитието бе реализирано и в читалищни библиотеки в малките населени места на областта. За пръв път литературните срещи се проведоха, като партньорска инициатива между осем читалища с цел, съхраняване на българското слово и историческата памет. Организатори на срещите са Съюза на писателите в Шумен и НЧ „Пробуда – 1958“, Шумен. Домакини на събитието бяха НЧ „Васил Левски – 1924“, село Върбяне и НЧ „Съгласие– 1882“, село Осмар, в партньорство с читалищата в селата Енево, Избул, Зайчино Ореше, Хан Крум и Троица. Читалищни деятели и жители на малките населени места имаха възможността да се запознаят с творчеството на поети и писатели от издателството. Читалищните библиотеки получиха, като дарения последните книги на авторите.

Домакини на финалното юбилейно събитие за областта бяха РБ „Стилиян Чилингиров“ Шумен и община Шумен, а събитието уважи Найден Косев, зам.-кмет култура и образование в община Шумен.

Юбилейните празници „Албена“, 2022 са литературно събитие в Североизточна България с гостуване и в градовете Разград, Добрич, Генерал Тошево и Варна.

shumenonline.bg