НЧ "Пробуда 1958"

Силен завършек на творческия сезон на НЧ „Пробуда-1958“ Шумен

Категории

С участие в шестото издание на Национална фолклорна среща „Автентичност и съвремие“ в град Попово, състояла се на 5, 6 и 7 юли, завърши творческият сезон за колективите към НЧ „Пробуда-1958“, гр. Шумен. В изключително силна конкуренция – при участие на 4300 изпълнители с 530 изяви на 4 сцени, в рамките на три конкурсни дни, самодейците към културната институция, показвайки новите си творчески продукти, пожънаха заслужени успехи и награди.

В съботния юлски ден талантливите деца от Фолклорна група „Перуника“ завоюваха пет първи места и златни медали, дуетното изпълнение на Вилиана Иванова и Мартин Димитров обра овациите на жури и публика и донесе купа на изпълнителите, а Габриела Руменова получи номинация за една от големите награди на фолклорната среща.

В неделния ден танцьорите от Младежки танцов състав „Танцувай с мен” впечатлиха с пъстрота и ритъм в изпълненията си на сцена, което им донесе първо място и купа, а неуморимите дами в пенсионна възраст от Формация „Слънчевите баби“ бяха отличени с второ място и сребърен медал.  Заслужено журито отличи и ръководителите на колективите: Русанка Андонова и Веселина Дечева с Приз „Висок преподавателски професионализъм”.

На 7 юли, в края на втория конкурсен ден на шестото издание на Национална фолклорна среща „Автентичност и съвремие“, жури от знакови имена в българското фолклорно изкуство, на база на предварително връчени номинации, обяви дванадесетте големи награди на най-изявените индивидуални изпълнители, творчески колективи и ръководители в сферата на музикалното, танцово и песенно народно изкуство.

Едната от дванадесетте големи награди: „ГЛАС НА ФЕСТИВАЛА“ бе присъдена на Габриела Руменова от Детска Фолклорна Група „Перуника“ към НЧ „Пробуда-1958“, гр. Шумен.