НЧ "Пробуда 1958"

Уроци по патриотизъм и българщина съхраняват паметта и знанието на предците ни

Категории
Завърши първият цикъл родолюбиви Уроци за годината, реализирани от Патриотичен клуб „Род и Родина” и Клуб “Памет, етнография и фолклор” към НЧ „Пробуда-1958”, Шумен с деца и младежи. Патриотичната тема, знанието за българските празници и обичаи са значими за дейностите на шуменското читалище, а читалищни деятели от години изнасят беседи, свързани със знакови дати и събития от българската история, представят живи картини, показват реплики на оръжия, предават посланията втъкани в българската обредна система, останали от стари времена. И през настоящата година подрастващите научиха неизвестни за тях факти от историята ни, изживяха емоционално и с вълнение разказаното от Марин Казаков, Златина Петрова и Мария Иванчева. Филмирани традиционни обичаи, члез онлайн пространството впечатлиха с магичност и празничност младите хора.
Снимка: с учениците от IV в клас на III ОУ “ Д. Благоев“

В първия месец на годината с Урок по родолюбие „Ботев – геният на една епоха” учениците от II – ри „Г” и III – ти „Б” клас при III – то ОУ „Димитър Благоев“ отбелязаха 176 години от рождението на Христо Ботев. През м. февруари децата от IV – ти „В” и II – ри „Г” клас на шуменското училище почетоха паметта на Апостола с урок „Олтар за Левски”.

По-късно класната стая на учениците от 3-ти „А“ и „Б“ клас на IX-то ОУ „Панайот Волов“ в кв. Дивдядово се превърна в родолюбива творческа работилничка за изработка на мартенички. Дечицата от ДГ „Смехорани” и ДГ „Братя Грим” – корпус А и Б, и младите хора от  Цнстдму „Слънчево детство“ в Шумен за поредна година посрещна с вълнение Баба Марта. Радостни, засмени – бели и червени, те с нетърпение очакваха срещата. Любимата Баба им нарече за здраве и сполука, пожела им много слънчеви усмивки. Децата научиха легендата за мартеницата и посланията, които носят белия и червения цвят. Празнично хорце, по стар български обичай зареди всички с радост и вдъхновение!

Във вълнуващ Урок по родолюбие „Паметта за Априлци“  учениците от 4-ти „А“ и 4 – ти „Б“ клас на III-то ОУ „Димитър Благоев“ в Шумен и от 3 – ти „А” клас на IX-то ОУ „Панайот Волов” в кв. Дивдядово научиха неизвестни за тях факти свързани със събитията, разиграли се по време на Априлското въстание.

Снимка: с деца от ДГ „Слънце”

Традициите по Лазаровден оживяха в Уроци по родолюбие „Лазаровден – традиции и обредност”, представен от Мария Иванчева. Първи в магията на пролетния празник се потопиха децата от група „Славейче“ и група „Светулка“ от ДГ „Слънце“ в Шумен. Те с интерес изслушаха разказа, как са празнували техните пра- пра- пра баби, надникнаха с любопитство в кошничката да видят, какво носят в нея лазарките, направиха венче от живи цветя и завъртяха буйното като пролетен вятър хоро „буеник“. Пролетния празник създаде за шуменското читалище и нови партньорства. С много вълнение малчуганите от група „Сръчен ежко“, от групите „Веселяче“ и „Шарена дъга“ при шуменската ДГ „Латинка“ също пожелаха да се запознаят с традициите и обичаите, свързани с празника. С интерес изслушаха урока по родолюбие и се повеселиха с лазарски песни и хорца.

Снимка: VI-ти кл. на ОУ „Христо Смирненски“- с. Ясенково

Посланията за древните традици по Лазаровден достигнаха и до младите момиче от VI – ти клас от ОУ „Христо Смирненски“ в с. Ясенково. Филмираните обредни елементи, в изпълнение на самодейци от Младежки танцов състав „Танцувай с мен“ към Читалище Пробуда Шумен, разказаха на новите приятели на културния дом за магията на празника, за вълнението и приготовленията, които са изживявали някога момите. Впечатлени и заредени с празничност, младите момичета, закичиха върбови венци за здраве и сполука.

Снимка: с деца от II – ри „Г” клас на III ОУ “ Димитър Благоев“

В края на всеки урок децата получаваха от читалището книга, подходяща по темата с печат: „България завинаги!”

„Удовлетворени и вдъхновени сме, когато зрънце по зрънце събираме в кошничката на знанието и приобщаваме все повече млади хора към паметта”, споделиха за shumenonline.bg от екипа на читалището.

shumenonline.bg